Web Analytics Made Easy - Statcounter

هوشنگ جاوید معتقد است که دور شدن از موسیقی مذهبی و دوریِ مداحان از اصول موسیقی دستگاهی موجبِ انحراف‌های موجود شده است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، روزهای ابتداییِ ماه محرم و رسیدن به تاسوعا و عاشورای حسینی، بیش از هر زمان دیگری موسیقی مذهبی و اهمیتش را عیان می‌کند. در دهه محرم و البته روزهای پس از عاشورا، هیأت‌های سراسر کشور مشغول عزاداری می‌شوند و هر شب صدای عزاداری‌ها، از کوچه و خیابان و هیأت‌ها به گوش می‌رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر اهل فن پوشیده نیست که موسیقی مذهبی در سال‌های گذشته با اُفت کیفیِ عجیبی همراه بوده و البته گاهی هم به سمت انحراف رفته است.
برای بررسی اوضاع موسیقی مذهبی پای صحبت‌های هوشنگ جاوید نشستیم. جاوید به بیان نکاتی کلیدی و مهم درباره موسیقی مذهبی پرداخت که متن صحبت‌هایش را در ادامه می‌خوانید:

در گذشته عزیزانی مسئولیت اجرای آوازهای مذهبی را برعهده داشته‌اند که به آنها «ستایشگر» می‌گفتند. تا حدود 90 سال پیش در همین حوزه‌های علمیه، موسیقی را به عنوان بخشی از علوم غریبه آموزش می‌دادند. نسل قدیمِ «ستایشگران» با دستگاه‌ها و گوشه‌های موسیقی ایرانی کاملاً آشنا بودند.

در سده‌های گذشته رسالات مختلفی درباره موسیقی مذهبی نوشته شده است. رساله «آداب‌ آوازهای گلدسته» یکی از همین رساله‌هاست که برای بند به بندِ شعر محتشم،  اصول خواندن را شرح داده است.
وقتی نگاه می‌کنیم به رسالاتِ مختلف، می‌بینیم که حدود 300 رساله‌ی مهم در حوزه‌های علمیه اسلامی درباره موسیقی نوشته شده است.
در همین مرور تاریخی می‌بینیم که موسیقی مذهبی دارای دستورات و شکل و شیوه‌های خاص است. در رسالات قرن ششم، از دستگاه «نوا» با عنوان «کمربند گریه» یاد شده است. یعنی می‌دانستند که کدام دستگاه در ایجاد اندوه و تألماتِ درونی تأثیرگذارتر است.

گوشه‌ی «نیشابورک» را به عنوان پرده‌ای که برای مخاطب گریه‌آور است، معرفی کرده‌اند. ما به این مسائل دقت نکرده‌ایم و آموزش لازم را هم نداده‌ایم.

هومان اسعدی و بابک خضرایی مهم‌ترین چهره‌های آشنا با رسالات موسیقی‌اند، اما این عزیزان چقدر حمایت شده‌اند. از این عزیزان باید کمک گرفت تا چهره‌ی موسیقی پس از انقلاب را بهتر بشناسیم و بدانیم که دانشمندان مسلمان درباره موسیقی چه کرده‌اند.

در کشور ما و از زمانی به بعد «ستایشگران» از یادگیریِ اصول موسیقی دور افتادند. اما در مصر و در عراق این کار را کردند. در عراق مدرسه‌ای راه افتاد که «ستایشگران» مذهبی را تربیت می‌کرد. این ستایشگران کلاه‌های قرمزی به سر داشتند. تا همین چند دهه پیش نسل این ستایشگران در ایران هم بودند و در نقاط مختلف ایران حضور داشتند.

پس از انقلاب نگاه جدی به موسیقی مذهبی نشد. با این عنوان که این موسیقی از دل مردم بیرون می‌آید، آن را رها کردند. عده‌ای بودند که در دوره‌هایی موسیقی مذهبی را به حاشیه بردند. عده‌ای هم آمدند و روی ملودیِ آثار غربی، کارهای مذهبی خواندند.

اگر نوحه‌خوان و ستایشگر کارش درست باشد، باید خودش لحن را بسازد، نه اینکه برود و از ملودی‌های دیگر استفاده کند. موسیقی مذهبی از نظر متنی به شدت افت کرده است.

برخی از مرثیه‌هایی که الان می‌شنویم با ترانه عاشقانه فرقی ندارد. این‌ها مرثیه نیستند. مرثیه باید در رسای شخص باشد. باید به تعریفِ رفتار، کردار و گفتارِ آن فردِ حماسه‌ساز بپردازد.

مشکلات و انحراف‌هایی که در حوزه موسیقی مذهبی پدید آمد، به جایی رسید که صدای رهبری را هم درآورد. البته الان کمی بهتر شده، اما واقعا با شرایط ایده‌آل فاصله‌ی بسیار زیادی داریم.

تمام مناطق ایران نوحه‌های خاص خودشان را دارند. در مشهد، شیخ آذر، مداح‌ها را تربیت می‌کرد و حتی به مداح‌ها اجازه‌ی مبالغه نمی‌داد. در استان‌های جنوبی شکل‌های زیبایی از نوحه‌خوانی وجود دارد. متاسفانه رسانه‌های ما به جای استفاده از الگوها و نمونه‌های خوب، سراغ نوحه‌خوانی‌هایی می‌روند که به هیچ وجه درست نیستند.

من به عنوان یک پژوهشگر کنار نشسته‌ام و نگاه می‌کنم. تأسف می‌خورم به حال فرهنگ جامعه که از این طریق صدمه‌ی بدی خورده است.

انتهای پیام/

R33357/P1397/S4,40/CT3 واژه های کاربردی مرتبط حوزه علمیه موسیقی قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان واژه های کاربردی مرتبط حوزه علمیه موسیقی پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی ۱ ماجرای تحریم آب و کتک‌ خوردن بازیگر شمر در خیابان/ محمد فیلی: از امام حسین(ع) می‌خواهم مرا به نوکری قبول کند + فیلم ۲ اینفوگرافیک| فرزندان حضرت زهرا(س) که در کربلا حضور داشتند و سرنوشت آن‌ها ۳ اینفوگرافیک| فرزندان و نوادگان حضرت ام‌البنین(س) که در کربلا حضور داشتند و سرنوشت آن‌ها ۴ رجعت امام حسین با اصحاب در عصر ظهور و سپهسالاریِ حضرت عباس ۵ روضه‌خوانی "محمود کریمی" در منزل "شهید سلیمانی " ۶ رویگری: در کوچه و خیابان "کیان" صدایم می‌زنند/ چرا فقط به هنگام دیدن "مختارنامه" یادم می‌افتند؟ ۷ پخش داستان حضرت عباس(ع) از تلویزیون ۸ حرمله‌ای که می‌گوید امام حسین(ع) به او آبرو داده!/ مداحی "انوش معظمی" در تسنیم + فیلم مهمترین اخبار فرهنگی غایت آرزوی یک نویسنده، نوشتن درباره امام حسین(ع) است/ دست خالی بازار کتاب دینی برای نوجوانان ماجرای صدور فتوای شرک در زندان در پی تغییر ایدئولوژی سازمان مجاهدین/ آیا مهدی عراقی "اتاق دویی" بود؟! بررسی موضوع لعن در زیارت عاشورا/ چرا کسانی که در برابر ظلم به امام حسین(ع) سکوت کردند، لعنت می‌شوند؟ استقبال خانواده‌ها از طرح‌های جدید نوشت‌افزار ایرانی اسلامی مهمترین اخبار تسنیم امام خامنه‌ای: امنیت کشور مرهون آمادگی پدافند هوایی است ‌اجرای ۵ پروژه بزرگ استراتژیک در بندر چابهار/ پیشرفته‌ترین برج کنترل بنادر ایران در بندر شهیدبهشتی ساخته می‌شود تسهیل تأمین ارز برای واردات کالاهای اساسی/ ترخیص و توزیع نهاده دامی بدون مجوز وزارت جهاد ممنوع شد تازه‌ترین اخبار از زلزله ۴.۸ریشتری علامرودشت/ استقرار تیم‌های امدادی در منطقه/ زلزله خسارتی نداشت لبنان| آغاز رایزنی‌های پارلمانی برای انتخاب مأمور تشکیل دولت درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS اینستاگرام توییتر فیسبوک   آپارات   بیسفون   سروش   ویسپی   آی‌گپ
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: حوزه علمیه موسیقی حوزه علمیه موسیقی درباره موسیقی موسیقی مذهبی امام حسین ع ترین اخبار ی موسیقی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۳۷۷۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ظرفیت استقبال از گفتمان انقلاب اسلامی در دنیا بی نهایت است

به گزارش خبرگزاری مهر، آیت الله علیرضا اعرافی در دیدار هیات رییسه مجمع نمایندگان طلاب و فضلای حوزه علمیه قم که در دفتر مدیر حوزه‌های علمیه برگزار شد، اظهار کرد: هرچه تلاش کنیم که حوزه در تراز انقلاب اسلامی باشد، کم است.

وی با اشاره به اینکه البته دستاوردهای حوزه بسیار ارزشمند هستند، مطرح کرد: اگر این دستاوردها را با آمال و آرزوهای حوزه مقایسه کنیم قطعاً درخواهیم یافت که عقب هستیم.

مدیر حوزه‌های علمیه با بیان اینکه نیازهای بی‌پایانی وجود دارد، عنوان کرد: در فضای بین الملل بی‌نهایت ظرفیت پذیرش، استعداد و استقبال از گفتمان انقلاب اسلامی وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه در داخل نیز ظرفیت‌ها و بسترهای فوق العاده‌ای فراهم است، خاطرنشان کرد: اصل ۴ قانون اساسی می‌گوید که تمام قوانین و تصمیماتی که در نظام اتخاذ شود باید مبتنی بر اسلام باشد.

آیت الله اعرافی اضافه کرد: همین محور قانونی یک زمینه بی‌نهایت برای کار ایجاد می‌کند که البته در سمت مقابل نیز چالش‌ها و موانع بسیار بالا است.

وی با بیان اینکه امروز دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی برای الحاد سرمایه‌گذاری بسیاری انجام می‌دهد، تصریح کرد: سه نکته نیاز بی‌نهایت، چالش‌های متعدد و آمال و اهداف حوزه و انقلاب اسلامی باید در کنار یکدیگر دیده شود.

مدیر حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه در این مسیر هم‌‎افزایی، همکاری و همدلی بسیار مهم است، یادآور شد: در این منظومه فکری قطعاً مجمع نمایندگان طلاب دارای نقش و کارکرد ویژه هستند.

وی اضافه کرد: به عنوان مدیریت حوزه بر قراردادی که با مجمع نمایندگان طلاب مبنی بر بررسی و اعلام نظر طرح‌های حوزوی داریم، پایبند خواهیم بود.

آیت الله اعرافی با بیان اینکه تقریباً یک دوره برنامه پنج‌ساله حوزه به اتمام رسیده است، گفت: دومین برنامه پنج‌ساله حوزه درحال تدوین است که مشارکت مجمع نمایندگان طلاب در آن می‌تواند بسیار موثر باشد.

وی با اشاره به اینکه انتقال و انعکاس مسائل حوزه‌های استان‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد، بیان کرد: اظهارنظر نمایندگان یک استان می‌تواند در اعلام طرح و برنامه برای آن استان اثرگذار خواهد بود.

مدیر حوزه‌های علمیه با بیان اینکه نمایندگان طلاب می‌توانند گفتمان‌ساز مباحث انقلابی و طرح‌های حوزوی باشند، اظهار کرد: در این عرصه نیازمند اقدامات جدی‌تری هستیم.

کد خبر 6098879

دیگر خبرها

  • رئیس دبیرخانه همکاری‌های مشترک حوزه و دانشگاه آزاد معرفی شد
  • راه‌اندازی «مدارس سعادت» در دانشگاه آزاد اسلامی
  • ظرفیت استقبال از گفتمان انقلاب اسلامی در دنیا بی نهایت است
  • فضیلت‌های شهید مطهری باید در بین طلاب و روحانیون نهادینه شود
  • فراخوان پذیرش داوطلب برای حوزه علمیه استان
  • چهارمین همایش حوزه انقلابی، حوزه منتظر برگزار می‌شود
  • همایش «حوزه انقلابی حوزه منتظر» به میزبانی شیراز برگزار می‌شود
  • ‌چهارمین همایش «حوزه انقلابی، حوزه منتظر» در شیراز برگزار می‌شود
  • دوره شیخ صدوق دوره انتقال از عصر حضور ائمه (ع) به دوره غیبت
  • بزرگداشت آیت الله ضیاءالدین نجفی(ره) در قم برگزار شد