Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-05-08@01:21:01 GMT

نگاهی به آیین‌های ویژه عزاداری در بافق

تاریخ انتشار: ۱۰ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۶۴۸۷۲

نگاهی به آیین‌های ویژه عزاداری در بافق

برخی از این آیین‌ها منحصربفرد و ویژه مردمان این شهرستان است که به تعدادی از آنها اشاره می کنیم.

اجغه‌زنی:

آیین اجغه‌زنی که دارای سابقه دیرینه در شهرستان بافق است و سالها به فراموشی سپرده شده بود  چند سالیست که دوباره رونق گرفته و جان تازه‌ای به آیین های محرم در شهرستان داده است.

آیین اجغه‌زنی که ریشه در تاریخ کهن مردم این سرزمین دارد مدت‌ها از یادها رفته بود اما به دلیل فلسفه وجودی آن چند سالی است در بافق احیا شده و مورد استقبال نسل جدید هم قرار گرفته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مراسم اجغه‌زنی جمعی از مردان عزادار در سنین مختلف دور یک پیر غلام نوحه‌سرا جمع می‌شوند و هر یک در دو دست خود سنگ‌های هم اندازه دارند که با ریتم نوحه سنگ‌ها را با نظم و هماهنگی خاص محکم برهم می‌کوبند و بیت اول نوحه خوان را (یا مظلوم حسینم یا محروم حسینم) با صدای بلند تکرار می‌کنند و زنان هم در گوشه‌ای به شیون و عزاداری مشغول می‌شوند.

در فلسفه این آیین می‌گویند هنگامی که روز تاسوعا حضرت اباعبدالله (ع) در جایی بلند قرار گرفت تا خود و اجدادش را به لشکریان دشمن معرفی کند تا بلکه دست از جنگ با پسر فاطمه زهرا بردارند، سران لشکر یزید که از نفوذ کلام امام خبر داشتند به افراد لشکر خود دستور دادند سنگ‌هایی از زمین بردارند و به شدت برهم بکوبند تا سرو صدا ایجاد شود و سخنان نافذ سالار شهیدان به گوش دشمنان نرسد که متاثر و پشیمان شوند.

حبیب مرشد زاده ۷۵ ساله از پیرغلامان اباعبدالله(ع) در باره این آیین میگوید : کودک بودم که به همراه پدرم در مراسم اجغه زنی محله خود شرکت می کردم ، صدای خوش نوحه خوانی پدر و شور و حال مردان به ویژه نوجوانان و کودکان اجغه زن جلوه ای ریبا از عشق و شور حسینی را نمایان می ساخت که همان موقع شیفته این سبک عزاداری شدم و اکنون به عنوان پیر غلام مسئولیت هئیت اجغه زنی را برعهده دارم.

وی افزود: ۶ سال پیش به فکر احیای این سنت دیرینه افتادم و افرادی را در سنین مختلف به ویژه قشر جوان و نوجوان تمرین دادم و امروز دسته اجغه‌زنی بافق وقتی روز تاسوعا به صحن و سرای امام زاده عبدالله بن موسی کاظم (ع) این شهر می‌رسد غوغایی از عزاداری برپا می‌شود که همه را به شیون وا می‌دارد و مهمتر از همه اینکه آئین اجغه زنی در نسل کنونی نهادینه شده و اطمینان دارم همواره به نسل‌های بعدی نیز تسری پیدا می‌کند و دیگر هرگز به بوته فراموشی سپرده نخواهد شد.

لیلارنجبر رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بافق در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه اجغه‌زنی، جمعیت زیادی از جوانان و نوجوانان را به خود جلب کرده اظهار داشت: این اثر سال ۱۳۹۵ خورشیدی به شماره ۱۳۰۶ در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیده است.

جوش دوره

در تاریخ منقول است که پیکر شهدای کربلا سه شبانه روز در میان آفتاب و ریگ‌های گرم کربلا افتاده بود و کسی جرات نمی‌کرد اجساد مطهر آن‌ها را دفن کند تا این که زنانی از قبیله بنی‌اسد که در آن حوالی زندگی می‌کردند در هیئتی ناشناس و در لباس مردانه برای تشیع و تدفین شهدا حرکت کرده و پیکر شهدای بی‌سر که توسط امام سجاد (ع) شناسایی شدند را دفن کردند. 
پس از آن واقعه در تعدادی از شهرهای شیعه‌نشین از جمله شهر بافق، همه ساله گروهی از افراد ظهر روز عاشورا در قالب هیئتی به نام بنی‌اسد به عزاداری می‌پرداختند. 
عزاداران بافقی عبای سیاه برتن کرده، آستین‌های خود را بالا می‌زدند و کمر خویش را با شال می‌بستند و در حالی که بیل و کلنگ در دست و حصیر همراه داشتند،عزاداری و نوحه‌سرایی می‌کردند و در پایان در یکی از قبرستان‌های نزدیک رفته و به طور نمادین شهدای کربلا را دفن می‌کردند. 

اما امروز این مراسم در قالب جوش دوره در بافق و روستاهای اطراف برگزارمی‌شود،

جوشِ دوره" قدیمی‌ترین سبک عزاداری مردم بافق و عمدتا روستاهای سبزدشت این شهرستان است، جلوه‌هایی از ارادت و محبت مردم این منطقه به حضرت اباعبدالله الحسین (ع)  که در آیینی با عنوان "جوش دوره" به اوج خود می‌رسد و اجرای آن از قدیمی‌ترین سبک‌های عزاداری منطقه یاد شده به شمار می‌رود.

 در این سبک، عزاداران به دو دسته تقسیم و دور عَلم که وسط محل عزاداری نصب شده  می‌چرخند و یک نفر نوحه سرایی می‌کند و بقیه در حالیکه بیت اول نوحه خوان را جواب می‌دهند و به سینه می‌زنند و یک پا را جلو یکی به عقب و سپس پای راست خود را چون رژه سربازان به زمین می‌کوبند و فلسفه این آئین را چنین گویند که زنان طایفه بنی اسد وقتی با پای پیاده برای دفن شهدا به کربلا رسیدند آنقدر آفتاب داغ به زمین و ریگ‌های آن سرزمین تابیده بود که مجبور بودند یک پا را زمین و دیگری را بالا بگیرند و چنین حرکت کنند، سبک عزاداری جوش دوره یادآور روز دفن امام و یاران با وفای آن حضرت در کربلاست.

در این آئین عزاداران بعضی مواقع به دو دسته تقسیم می‌شوند و یک مصرع از ابیات زیر را یکدسته و مصرع دوم را در جواب دسته دوم باصدای بلند اجرا می‌کند.

آفتاب داغ کربلا     تابیده بر امام ما.       این علم از کیست که بی صاحب است؟    این علم از ماه بنی هاشم است.  امروز امام ما را ای دادتشنه کشتند.  سقای کربلا را ای دادتشنه کشتند. غریب یا حسینم    شهید شدحسینم   امروز حسین سر می‌دهد    عباس و اکبر می‌دهد

این بیت ها و ده‌ها بیت محزون دیگر در جوش دوره فریاد زده می‌شود و زنان و سالخوردگان در این مراسم در رثای سید و سالار شهیدان ومصائب حضرت زینب کبری(س) اشک ماتم می‌ریزند.

یک مرد ۸۰ ساله به ایرنا گفت: مهمترین سبک عزاداری مردم قدیم بافق جوش دوره بوده که این سنت هم اینک در روستاهای این شهرستان بیشتر رواج دارد و با سوز و گداز اجرا می‌شود.

اکبر رحمانی افزود: با پدربزرگم آنگاه که پنج ساله بودم در آئین جوش زنی شرکت می‌کردم و بعدها نوحه‌ها را پیش خود زمزمه می‌کردم و خیلی علاقه داشتم نوحه خوان دسته عزاداری جوش دوره بشوم.

وی افزود: عصر روز تاسوعا برای افرادی که در طول سال یعنی از محرم پارسال تا تاسوعای امسال از دنیا رفته اند جوش دوره می‌زنند. 

به گفته رحمانی، هنگام جوش زدن برای متوفی ابتدا اسم او را را اعلام و سپس با اشعار: یا مظلوم حسینم یا محروم حسینم، حسین حسین یا حسین    به دشت کربلا حسین، جوش دوره می‌زنند و از او یاد می‌کنند. 

هر محله به این ترتیب از درگذشتگان محل خود در مراسم سوگواری امام حسین (ع) یاد می‌کند. 

برای زنانی که از دنیا رفته اند جوش نمی‌زنند فقط اسم او را اعلام کرده و برایش فاتحه می‌خوانند. 

سینه زنی:

در تمام محله های کوچک و بزرگ شهر بافق هیاتهای سینه زنی در محرم شکل می‌گیرد و دستجات با نظم و ترتیب خاص از محله خود با نوحه سرایی وسینه زنی از اول تا دهم محرم و همچنین سومین روز شهادت حضرت ابا عبدا... احسین (ع) به سمت امام زاده عبدا...(ع)  این شهر حرکت می‌کنند.   

دسته های سینه زنی که به صحن و سرای امام زاده عبدا... بافق وارد می‌شوند با توقف کوتاه در این مکان و ریتم سه ضرب به سر و سینه می‌زنند و مردم اعم از زن و مرد هم با آن‌ها هم نوا می‌شوند و به عزا داری می‌پردازند. 

زنجیرزنی: 
هیئت زنجیرزنی بافق را مرحوم غلامحسین قاسم‌زاده در این شهرستان بنیان گذاشت، او در سفری که به کربلای معلی داشت، هیئت زنجیرزنی را دیده بود و پس از بازگشت به بافق عده‌ای از عزاداران را جمع کرد و آن‌ها را در منزل خود تمرین داد. 
عزاداران ابتدا با زنجیرهای طولی زنجیر می‌زدند و عزاداری می‌کردند و در نخستین سال تشکیل این هیئت در روز اربعین حسینی از محله لرد حرکت کردند و به خانه مرحوم شریفی، جنب حسینیه «حوض بازو» رفتند که همه ساله مراسم روضه‌خوانی برپا می‌شد. 
کم‌کم زنجیرهای افشان، جایگزین زنجیرهای طولی شد و از محلات مختلف هیئت‌های زنجیرزنی حرکت کردند و در تکایا و حسینیه‌ها به سوگواری پرداختند. 
امروزه هر محله هیئت زنجیرزنی و سینه‌زنی دارد و شب‌های دهه اول محرم، عصر و شب تاسوعا و روز عاشورای حسینی و سوم شهادت امام حسین (ع) در نظام نوبت‌بندی به حرکت در می‌آیند و به رسم عزاداری این امام مظلوم بر سر و سینه می‌زنند.

نخل برداری:
آئین نخل بندی که قشر جوان با استفاده از تجارب سالخوردگان به آن می‌پردازد در روز اول محرم حکایت از رسیدن ماه حزن و اندوه شیعیان و سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت ابا عبدا... الحسین (ع) دارد. 
مردم شهرستان بافق اعم از شهری و روستایی در روز اول ماه محرم با بسیج همگانی  نخل‌های خود را تزئین و سیاه پوش می‌کنند. 

نخل، نماد پیکر پاک امام حسین (ع) است و چون در زمان‌های قدیم برای تزیین تابوت از برگ‌های درخت خرما استفاده می‌شد، این نماد نام نخل را برای خود جاودان کرده است. 
مراسم نخل برداری و یا نخل گردانی که کهن ترین آیین عزاداری در شهرستان بافق است با مفهوم تشییع پیکر مقدس سیدالشهدا امام حسین (ع) در روز عاشورا و ۱۳ محرم (سوم شهادت امام) برگزار می‌شود. 
عزاداری سید و سالار شهیدان امام حسین (ع) در شهرستان بافق به طور عمده در دهه اول محرم همراه با آیین ویژه‌ای برگزار می‌شود و هنوز رنگ و بویی از سنت‌های دیرینه در سوگواری‌ها به چشم می‌خورد. 
از این‌رو است که هر سال در این دهه جمعی از عزاداران حسینی از نقاط مختلف استان یزد و سایر شهرستان‌های هم‌جوار برای شرکت در این مراسم به بافق سفر می‌کنند. 

گرچه این بخش از فرهنگ هم از تاثیر تکنولوژی و رسوخ سایر فرهنگ‌ها در امان نمانده و در برخی از زمینه‌ها، فقط جلوه‌هایی از آن‌ها در اذهان بزرگسالان باقی مانده و نسل جدید از آن‌ها بی‌خبرند اما در سال های اخیر گوشه هایی از این آداب و سنن به اجرا در می‌آید تا جوانان و نوجوانان با آنها آشنا باشند و امروزه می‌بینیم که این قشر و حتی کودکان در احیا سنت‌ها و آداب و رسوم پیشینیان تلاش زیاد دارند.

هیات تعزیه: 
هئیت ویژه تعزیه از سال‌های قدیم در بافق شکل گرفته و با پیر شدن افراد جای آنها را جوانان این هئیت می‌گیرند. 
این هئیت در ظهر روز عاشورا با پوشیدن لباس عرب و در نقش های یاران امام حسین و فرماندهان لشکر یزید گوشه‌ای از واقعه جانگداز کربلا را به نمایش می‌گذارند. 
موقع اجرای تعزیه و آن هنگام که خیمه‌های نمادین آتش زده میشود و جلوه‌ای از اسارت کودکان به نمایش گذاشته می‌شود، زن و مرد و پیر و جوان به یاد مصیبت‌های امام حسین(ع) و زینب کبری(س)  اشک ماتم می‌ریزنند . 

هیئت عرب‌های بادیه‌نشین: 
این هیات با این نام اکنون وجود ندارد ولی جمعی از مردم بافق به رسم و آئین گذشته در روز عاشورا برای طفل ۶ ماهه امام حسین (ع) عزاداری، سوگواری و نوحه‌سرایی می‌کنند. 

آن‌ها بیشتر برای مظلومیت طفل ۶ ماهه نینوا، حضرت علی‌اصغر نوحه عربی می‌خوانند و جوش دوره می‌زنند.

هم اینک بیش از ۸۶ هیات مذهبی در این شهرستان فعالیت دارد که خود را برای مراسم عزاداری سالار شهیدان کربلا آماده کرده‌ است.

مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق یزد واقع شده است. 

۷۵۴۳/ ۶۱۹۷

گزارش از اصغر عسکری

انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: قیمت خودرو قیمت دلار حقوق زنان نقل و انتقالات لیگ برتر زهرا صنایع دستی و گردشگری عاشورا عزاداری کودکان قیمت خودرو قیمت دلار حقوق زنان نقل و انتقالات لیگ برتر امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۶۴۸۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۱ شب جشن و شادمانی رضوی کاشانی‌ها با «آه و آهو»

مدیر اجرایی شانزدهمین جشنواره ملی فرهنگی هنری «آه و آهو» در کاشان گفت: شانزدهمین جشنواره ملی فرهنگی هنری«آه و آهو» از جمله برنامه‌های جشنواره بین‌المللی امام رضا (ع) با ۱۰۰ عنوان برنامه متنوع و کیفی برای تمام گروه‌های سنی به‌ویژه کودک، نوجوان و جوان در دهه کرامت برگزار می‌شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، روح‌الله توکلی عصر امروز _دوشنبه هفدهم اردیبهشت_ در نشست خبری با خبرنگاران اظهار کرد: شاخصه کیفی، معرفتی و بصیرت‌افزایی این جشنواره برگزاری ۱۱ همایش متنوع و متناسب تمامی اقشار با سخنرانی کارشناسان و استادان برجسته کشوری در حوزه‌های مختلف به مدت ۱۱ شب از جشن میلاد حضرت معصومه (س) با آئین افتتاحیه و آئین اختتامیه در شام روز میلاد امام رضا (ع) است.

وی با تاکید بر اجرای آئین افتتاحیه جشنواره ملی فرهنگی هنری «آه و آهو» در کاشان در شامگاه ۲۱ اردیبهشت، روز ولادت حضرت معصومه (س) و روز دختر با ویژه برنامه‌های متنوع گفت: آئین افتتاحیه با حضور خادمان حرم رضوی و میهمان ویژه مراسم علیرضا اسماعیل‌زاده مدیرکل نذورات آستان قدس رضوی، سخنرانی نماینده ولی فقیه و امام جمعه کاشان، ورود پرچم حرم رضوی و آستان مقدس حضرت فاطمه معصومه (س)، اجرای گروه فرشتگان رضوی از آموزشگاه دکتر حسابی و مدرسه زهرای اطهر (س)، اهدای گل به دختران به مناسبت روز دختر برگزار می‌شود.

مدیر اجرایی شانزدهمین جشنواره ملی فرهنگی هنری «آه و آهو» در کاشان تصریح کرد: جشن کودکان رضوی، همایش بزرگداشت مقام امامزادگان بقاع متبرکه و تقدیر از خادمان نمونه، همایش خانواده رضوی، همایش گوهرشاد ویژه بانوان، همایش انتظار مهدوی و امام رضا (ع)، همایش سلامت خانواده، همایش شمس الشموس، همایش باب الجواد ویژه نوجوانان، جشن میلاد امام رضا (ع) و جشن ملی زیر سایه خورشید با حضور کاروان خدام حرم رضوی از جمله برنامه‌ها وهمایش‌های کیفی جشنواره «آه و آهو» در کاشان به ترتیب از شب دوم تا شب یازدهم برگزاری جشنواره (۲۲ تا ۳۱ اردیبهشت) است.

توکلی یادآور شد: جشن کودکان رضوی با حضور فرشاد حسن‌پور و اجرای عروسک «مَل مَل» شبی به یادماندنی و خاطره‌انگیز را برای کودکان رقم خواهد زد.

وی با اشاره به برگزاری همایش بزرگداشت مقام امامزادگان بقاع متبرکه و تقدیر از خادمان نمونه را با سخنرانی حجت‌الاسلام محمد حسین بلک، مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان اصفهان گفت: همایش خانواده رضوی نیز با سخنرانی سعید عزیزی روان شناس و کارشناس خانواده در زمینه سبک زندگی و مشاوره تربیتی و تقدیر از سه خانواده برتر در حوزه‌های مختلف برگزار می‌شود.

توکلی در خصوص اجرای همایش گوهرشاد ویژه بانوان را با سخنرانی فروغ نیلچی زاده پژوهشگر و استاد حوزه ازدواج و خانواده افزود: همایش انتظار مهدوی و امام رضا (ع) با سخنرانی حجت الاسلام محمود ابوالقاسمی کارشناس مذهبی و پژوهشگر قرآنی و ارائه مباحث هجرت امام رضا (ع) از مدینه به مرو و ارتباط آن با انتظار مهدوی اجرا می‌شود.

وی با تاکید بر برگزاری همایش سلامت خانواده با حضور دکتر علیرضا یارقلی دکترای تخصصی طب ایرانی خاطرنشان کرد: همچنین همایش شمس الشموس با سخنرانی حجت‌الاسلام ثباتی مقدم معاون فرهنگی آستان حضرت معصومه (س) و همایش باب الجواد ویژه نوجوانان با سخنرانی دکتر ناظری روان شناس ومشاور خانواده برگزار می‌شود.

مدیرعامل مؤسسه خادمین حضرت امام رضا (ع) در کاشان عنوان کرد: جشن میلاد امام رضا (ع) و جشن ملی زیر سایه خورشید در قالب آئین اختتامیه نیز میزبان خادمان حرم رضوی در قالب کاروان زیر سایه خورشید اعزامی از مشهد مقدس در شب‌های دهم و یازدهم جشنواره ۳۰ و ۳۱ اردیبهشت است.

توکلی با اشاره به اینکه این جشنواره طی دهه کرامت هر شب به طور میانگین میزبان ۲ تا ۳ هزار نفر از شهروندان ولایتمدار و مذهبی دارالمومنین کاشان است، افزود: غرفه ویژه کودکان این جشنواره نیز هرشب میزبان ۵۰۰ کودک و غرفه نوجوانان میزبان ۱۰۰ نوجوان با اجرای برنامه‌های متنوع آموزشی تربیتی و محوریت معرفی امام رضا (ع) وسیره رضوی است.

وی بر برگزاری جشنواره ملی آه و آهو در کاشان با مدیریت و همکاری ۲۰۰ نفر از آقایان و ۱۵۰ نفر از بانوان در کمیته‌های اجرایی، پشتیبانی، رسانه، اندیشه‌ورزی، تدارکات، فضای مجازی، طراحی، انتظامات، تشریفات و همچنین جشنواره زیر سایه خورشید را در ۱۱ شب با ۱۰۰ برنامه و آیتم فرهنگی هنری تاکید کرد و گفت: برای این جشنواره از یک ماه قبل تا کنون بالغ بر ۱۰ هزار نفر ساعت کار و تلاش جوانان و نوجوانان عاشق اهل بیت (ع) به‌ویژه علی بن موسی الرضا (ع) انجام شده است.

کد خبر 751158

دیگر خبرها

  • «هشت شب، هشتِ شب» قرار عاشقی با امام هشتم در منطقه ۱۱ اصفهان
  • آیین افتتاح سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود
  • ۳۰۰ برنامه ویژه دهه کرامت در کرمانشاه اجرا می‌شود
  • ۱۱ شب جشن و شادمانی رضوی کاشانی‌ها با «آه و آهو»
  • دسته عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) -یزد
  • گوشه‌هایی از مراسم سوگواری شهادت امام جعفر صادق (ع) از لنز دوربین شهروندخبرنگار‌ها
  • عزاداری سالروز شهادت امام جعفرصادق(ع) در استان گلستان
  • عزاداری امام صادق(ع) در امامزاده آقا علی عباس
  • عزاداری شهادت امام صادق(ع) در حرم حضرت معصومه(س)
  • مراسم عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) در روستای بنگلایان بندرعباس